Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010

«Ο ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙΑΤΗΣ» του Μολιέρου, στο ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης για το καλοκαίρι του 2010

Καλησπέρα σας...

Η σημερινή ανάρτηση αφορά το θέατρο και δη τα ΔΗΠΕΘΕ που τόσο εκτιμώ και παρακολουθώ σχεδόν κάθε καλοκαίρι...

Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!!

"Ξεκίνησαν οι πρόβες του έργου «Ο ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙΑΤΗΣ» του Μολιέρου, που θα παρουσιάσει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης για το καλοκαίρι του 2010.

Η πρεμιέρα θα δοθεί στα Χανιά την Δευτέρα 28 Ιουνίου στο Θέατρο της Ανατολικής Τάφρου, ενώ με το έργο αυτό το Θέατρο Κρήτης προγραμματίζει να δώσει περί τις 60 παραστάσεις, όπου θα ενταχθεί στο επίσημο πρόγραμμα των πιο σημαντικών Φεστιβάλ, ταξιδεύοντας σε ολόκληρη την Ελλάδα και στο φιλόξενο νησί της Κύπρου.

Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση - διασκευή - σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου, σκηνικά Αντώνη Χαλκιά, κοστούμια Βάλιας Μαργαρίτη, μουσική Δημήτρη Λέκκα, χορογραφίες Κατερίνας Ανδριοπούλου και σε στίχους του Γιάννη Καλατζόπουλου.

Τους ρόλους του έργου θα ερμηνεύσουν οι ηθοποιοί : Δημήτρης Πιατάς, Τάσος Παλαντζίδης, Γιάννης Καλατζόπουλος, Ελένη Κρίτα, Τάκης Παπαματθαίου, Γιώργος Χρανιώτης, Νικολέττα Βλαβιανού, Θεοδώρα Σιάρκου, Ιωάννα Μυλωνά, Στέλλα Δρογγίτη.

Ο Γάλλος κωμωδιογράφος (1622-1673), που σε λιγότερο από είκοσι χρόνια οδήγησε το Γαλλικό θέατρο της εποχής του στην κορυφή της πυραμίδας του Ευρωπαϊκού θεάτρου, προσέφερε στις επερχόμενες γενιές έργα μοναδικά και αξεπέραστα. Προϋπόθεση για κείνον ήταν το έργο να αρέσει στο κοινό που συνήθιζε να πηγαίνει θέατρο για να διασκεδάσει, αλλά συχνά και για να εκτονωθεί από τα καθημερινά προβλήματα.

Ο Αρχοντοχωριάτης γράφτηκε το 1670 κατόπιν παραγγελίας του Λουδοβίκου ΙΔ’ και χαρακτηρίζεται από τον ίδιο τον συγγραφέα ως κωμωδία - μπαλέτο. Πρόκειται για ένα είδος ψυχαγωγίας που ανθούσε ιδιαίτερα στην Αυλή του Λουδοβίκου ΙΔ΄, ένα κράμα λόγου, μουσικής, τραγουδιών και χορού, στο οποίο συνήθως συμμετείχαν ο βασιλιάς και οι αυλικοί του. Σε αυτό το μιούζικαλ της εποχής του, ο Μολιέρος προχωρεί σε μια καυστική σάτιρα του νεοπλουτισμού και της αστικής τάξης που προσπαθεί να μιμηθεί την υψηλή κοινωνία, μαϊμουδίζοντας τρόπους, συνήθειες και συμπεριφορές φτάνοντας στα όρια του γελοίου. Στον Αρχοντοχωριάτη, ο σημερινός θεατής εύκολα μπορεί να αναγνωρίσει στο πρόσωπο του κυρίου Ιορδάνη πολλά ομοιότυπα της σύγχρονης κοινωνικής ζωής αλλά και να βρει αναλογίες με την εποχή μας, μέσα από την σάτιρα που παραμένει αναλλοίωτη."

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΧΑΝΙΑ: 28 ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΡΕΜΙΕΡΑ, 29 ΚΑΙ 30 ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ
ΡΕΘΥΜΝΟ: 1,2 ΚΑΙ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟ «ΕΡΩΦΙΛΗ»
ΗΡΑΚΛΕΙΟ: 5,6, ΚΑΙ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟ «ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ»
ΣΗΤΕΙΑ: 9 ΙΟΥΛΙΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟ «ΚΑΖΑΡΜΑ»


Η συγκεκριμένη περιγραφή ήταν από μια ενημέρωση που έλαβα σε γνωστό διαδικτυακό τόπο και θέλω να τη μοιραστώ μαζί σας...

Πάντα να ψάχνετε να δείτε παραστάσεις γιατί σίγουρα θα σας προβληματίσουν...
Το θέατρο και δη ο πολιτισμός ακόμα και στη σημερινή εποχή έχει κάτι να μας "δώσει" και κυρίως να μας ψυχαγωγήσει ...

Σας χαιρετώ προσωρινά..

υγ. Ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις και θα "γκρεμιστούν" πολλές απόψεις για αρκετούς "επώνυμους" πολίτες αυτής της χώρας..

υγ.2. Διαφάνεια σε ΟΛΑ και αλήθεια για ΟΛΑ γιατί πλέον δεν χωράνε δικαιολογίες...

1 σχόλιο:

Statler ή Waldorf είπε...

γειααα
Μονο που στη Κρητη δυστυχως δεν εχουμε θεατρο...που και που κατεβαινει καμια θεατρικη παρασταση και αυτο ειναι ολο...

statler