Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Χριστούγεννα σε φόντο γκρι

Καλησπέρα σας...

Μπήκε και ο Δεκέμβριος και παρότι πολλοί νομίζουν πως είναι άνοιξη ή καλοκαίρι μιας και η θερμοκρασία κυμαίνεται από 19 βαθμούς μέχρι και 29 βαθμούς που έφτασε εδώ στην Κρήτη σε λίγες μέρες έχουμε Χριστούγεννα…

Χριστούγεννα..

Τα περσινά Χριστούγεννα ήταν λίγο μελαγχολικά, τα φετινά έχουν πολύ χρώμα γκρι, έχουν ανασφάλεια, απαισιοδοξία, μια γενικότερη αρνητική χροιά και πολλοί έως σχεδόν όλοι, λένε να φύγει το 2010 και να μην ξαναγυρίσει.

Οι λόγοι; Χιλιάδες…

Η ανεργία αυξήθηκε, καταργούνται με συνοπτικές διαδικασίες πολλά συνταγματικά δικαιώματα, είτε ενημερωνόμαστε είτε όχι. ‘Εχουμε στην ουσία μια κυβέρνηση που απλά ασκεί την εκτελεστική εξουσία σύμφωνα με τις επιταγές ενός κειμένου που υπέγραψε ο πρωθυπουργός, τ’ οποίο εξασφάλιζε όλους τους υπόλοιπους πιστωτές για να μας δώσουν ως δάνειο το ιλιγγιώδες ποσό των 110 δις ευρώ, που πραγματικά είναι ένα τεράστιο ποσό αν κάποιος το υπολογίσει σε δραχμές.

Το γιατί;
Για να σωθεί η χώρα και να μη χρεοκοπήσει.

Και εκεί που ήμασταν σε καθημερινή βάση στην επικαιρότητα όλων των χωρών παγκοσμίως και κυρίως των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξαφνικά με το που υπογράψαμε ξαναβρεθήκαμε στην αφάνεια, και όλα γίνονται για το καλό της χώρας και για να υπάρξει ξανά κάποια στιγμή ανάπτυξη ώστε να «βγούμε» στις περιβόητες αγορές όσο πιο σύντομα γίνεται.

Σε όλα αυτά να σου τώρα που εμφανίζεται και η Ιρλανδία, η οποία και αυτή πιέζεται να υπογράψει καθώς και η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Αγγλία, η Ιταλία. Όλα πλέον δείχνουν πως εξαρτώνται από τις δηλώσεις ή τις συζητήσεις μιας γυναίκας πρωθυπουργού, της Γερμανίας, γιατί καθετί που λέει έχει αντίκτυπο, είτε στο εσωτερικό της χώρας, είτε στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο.

Κατ’ εμέ τα φετινά Χριστούγεννα θα παραμείνουν έντονα χαραγμένα στην μνήμη γιατί η αβεβαιότητα κυριαρχεί παντού, η ανεργία αποκτάει μεγάλες διαστάσεις και πολύ σύντομα το κράτος δε θα έχει να πληρώσει τον ΟΑΕΔ και θα μείνουν απλήρωτοι όλοι αυτοί οι άνεργοι ,που έχασαν ξαφνικά τη δουλειά τους έχοντας υποχρεώσεις, οικογένεια και κυρίως δάνεια.

Ένα πράγμα που με χαροποίησε ήταν αυτό που διάβασα πριν μερικές μέρες, ότι «μειώθηκαν οι πιστωτικές κάρτες σ’ ένα μεγάλο ποσοστό». Περίμεναν όλοι το 2010 ν’ αντιληφθούν πως όταν κάποιος δεν έχει χρήματα στην τσέπη του δεν αγοράζει κι ότι οι κάρτες είναι ένα όπλο γι’ αυτούς που θέλουν να προωθήσουν τον υπερκαταναλωτισμό.

Μήπως ο καθένας πρέπει να κοιτάξει το τεφτέρι του και να δει πόσα έσοδα έχει και πόσα έξοδα, και τι πρέπει να γίνει για να εξασφαλιστεί μια ισορροπία.

Τα φετινά Χριστούγεννα, καλώς ή κακώς, είναι πολύ πιο δύσκολα από τα περσινά και εύχομαι να είναι τα τελευταία, διότι χρήμα δεν πρόκειται να κινηθεί ούτε τώρα γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει, γιατί όταν δεν έχει ο δημόσιος υπάλληλος –ο και καλά σταθερά αμειβόμενος κάθε μήνα- πως θα έχει ο ιδιωτικός υπάλληλος, όταν ο μισθός του εξαρτάται από τις πωλήσεις και τις συμφωνίες που θα κλείσει και από τον τζίρο που θα κάνει το μαγαζί που εργάζεται;

Πρέπει να βάλουν όλοι «νερό στο κρασί τους» αρχίζοντας από τους βουλευτές και τις παχυλές αμοιβές που παίρνουν κάθε μήνα γιατί δε γίνεται πάντα την πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι όταν δεν έχουν να φάνε ή όταν κάποιου δεν του φτάνει να περάσει ολόκληρο μήνα.
Παλιά λέγαμε «πολύ μισθός έμεινε μέχρι το τέλος του μήνα» ενώ τώρα λέμε «πολύς μήνας έμεινε μετά το τέλος του μισθού» γιατί τα χρήματα ξοδεύονται μέσα στο πρώτο δεκαήμερο και τον υπόλοιπο μήνα πρέπει να επιβιώσει ο καθένας με όσον το δυνατόν λιγότερα μειώνοντας τα πάντα από την προσωπική του ζωή για να μπορέσει να ζήσει, γιατί όλοι σε όποια κοινωνική τάξη και αν ανήκουν έχουν και κάτι που ονομάζεται αξιοπρέπεια και αυτή πάει δυστυχώς να εξαγοραστεί και να πουληθεί.

Μακάρι το 2011 να φέρει αξιοκρατία, ισονομία και νέες ευκαιρίες εργασίας γιατί η δουλειά δεν είναι ζητιανιά, είναι κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα για όλους. 

Σας χαιρετώ προσωρινά... 

υγ. Το κείμενο γράφτηκε μερικές μέρες πριν από τη δημοσιεύση του.

υγ.2. Ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθεια τους, τις 2 αγαπημένες μου συνεργάτιδες.

υγ.3. Ποτέ μην αφήνετε γι’ αύριο ότι μπορείτε να κάνετε σήμερα γιατί στο τέλος δεν το κάνετε ποτέ!! 

υγ.4. Το χαμόγελο σας δίνει δύναμη, αγάπη και κουράγιο σε όσους είναι πραγματικά δίπλα σας…

(να το θυμάστε…
)

11 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Πραγματικά θα μείνουν σε όλους αυτά τα Χριστούγεννα και όλες οι γιορτές της περιόδου.. θα είναι από τις χειρότερες.. για τους λόγους που γράφεις..
Ποτέ δεν χώνεψα τις πιστωτικές.. πρέπει να μειωθούν, και εδώ κολλάει και ο υπερκαταναλωτισμός που μας πιάνει αυτό το καιρό..
Λίγο ακόμη και θα έλεγα ότι μαζί μιλούσαμε γι'αυτό το θέμα, για το μισθό και το μήνα λέω.. με άλλον τα έλεγα αλλά παραμένει ένα χάλι...
Οι βουλευτες θα έπρεπε να τα είχαν σκεφτεί πρώτοι και να κόψουν.. και από την άλλη, η εκκλησία γιατί δεν μας σκέφτεται; Το 1/100 να πουλούσε από αυτά που έχει θα ξεχρεώναμε, γιατί δεν σκέφτεται τον συνάνθρωπο; Τσαντίστηκα τώρα!!!!!
Μακάρι να πάνε όλα καλά.. και να βγούμε σώοι.. όλοι..
Το χαμόγελο αισιοδοξίας πάντα στα χείλη..

D.Angel είπε...

Πολύ μ αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι!
Αν σκεφτόμασταν όλοι έτσι ίσως τα πράγματα να ταν καλύτερα και για μας αλλά και για τη χώρα μας!
ξεφύγαμε και πήραν τα μυαλά μας αέρα κι αυτό καλούμαστε να πληρώσουμε!
Προσωπικά δεν είχα ποτέ κάρτες!
Αν είχα ψώνιζα κι αν όχι δεν....
Αυτός ο υπερκαταναλωτισμός άχρηστων πραγμάτων για το θεαθήναι έχει καταστρέψει πολύ κόσμο!
Τα πράγματα ζορίζουν και θα ζορίσουν κι αλλο! Αυτό που μ ενοχλεί είναι ότι δεν φταίμε μόνο εμείς αλλά οι από πάνω για το χάλι μας!

Φιλιά πολλά γλυκέ μου
Να περνάς όμορφα!
Τι λες;Θ αναλύσουμε Κούντερα;;;;
Εεε;;;;;χα χα χα
Σμουατςςςς

Menia είπε...

Πάντα λέγαμε "πάει και αυτός ο χρόνος" με ελπίδα ο επόμενος να πάει καλύτερα. Τώρα λέμε το ίδιο αλλά εννοώντας πως αυτός που πέρασε ήταν καλύτερος από αυτό που έρχεται, δυστυχώς το γνωρίζουμε αυτό.

Φιλιά!

afroO είπε...

συμφωνώ με τα παιδιά πάνω..
και επίσης ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί παίρνει κάποιος πιστωτική κάρτα!!

το χαμόγελο,εκτός του ότι προσφέρει όλα όσα λες είναι ΚΑΙ μεταδοτικό.. ;)

ΦΟΥΛΗ είπε...

«πολύ μισθός έμεινε μέχρι το τέλος του μήνα» ενώ τώρα λέμε «πολύς μήνας έμεινε μετά το τέλος του μισθού»
Μακάρι να πήραμε το μάθημά μας και αυτό που λέγαν τότε να ανατραπεί,δύσκολο το βλέπω και θλίβομαι, γιατί πολύ δεν έχουν και αυτό....
Καλή σου μέρα...

Ανώνυμος είπε...

Διαβασα τις σκεψεις μου!

Μπραβο Vangelάκι,

εισαι μεσα στο μυαλό μου!

φιλια πολλα

Ianos είπε...

Παλικάρι μου πολυ σωστα τα λες...
Βιώνουμε την χρεωκοπία εξαιτίας μιας σειράς ανικάνων και τρωκτικών που με βάση ένα ιδιότυπο κληρονομικό δίκαιο εξουσιας κατασπατάλησαν το δημοσιο χρημα...
Δυστυχως ειμαστε και εμεις συνυπευθυνοι ...
Για την ανοχή και την επαναλαμβανόμενη ψήφο που τους δίνουμε....
Τελος παντων ας προσπαθησουμε να αντεξουμε...Και παντα μετα το πιο βαθυ σκοταδι ερχεται η αυγη!!! καλησπερες!!!

zoyzoy είπε...

Κάθε πέρσι και καλύτερα λένε και όντως φέτος χειρότερα από πέρσι και του χρόνου πόσοι άνεργοι ακόμα χωρίς μισθό και δώρα!

Καλό ταξίδι για τας Αθήνας:))

Miss Pink είπε...

ειιι..
να σου πω κάτι..
αυτό θέλουν!
να πέσουμε τόσο που να μην έχουμε καμία ελπίδα και να τα δεχόμαστε όλα απαθέστατοι!
ναι είναι η χειρότερη χρονιά πραγματικά..
τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε να είμαστε καλά!
και κυρίως να δούμε τις πραγματικές ανάγκες.
συμφωνώ να πελαγώνει ένας άνεργος με οικογένεια, παιδιά, υποχρεώσεις
αλλά όχι κάποιος που απλά έκοψε τα πολλά πολλά φρου-φρου!
εξάλλου αυτά μας φέρανε εδώ που είμαστε τώρα και την πληρώνουμε άδικα όλοι!
κάποτε προσπαθούσε ένας τραπεζικός που είχαμε πάρε δώσε με την δουλειά (πρώην δουλειά :Ρ) να με πείσει να μου βγάλει μια πιστωτική για "ώρα ανάγκης".
επειδή λοιπόν αρνιόμουν κατηγορηματικά γυρίζει και μου λέει "αμάν ρε Κατερίνα σαν τις γιαγιάδες κάνεις που φοβούνται την τεχνολογία"
και συγνώμη τι πάθανε οι γιαγιάδες δηλαδή???
η δική μου πάντως δεν χρωστούσε σε κανέναν!!!
φιλιά
χαμόγελα
υπομονή
και ελπίδα γλυκό μου
:)

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Bαγγέλη εύχομαι πρωτίστως να πραγματοποιηθούν οι ευχές που γράφεις εδώ.

Μετά σου εύχομαι υγεία, ευτυχία, αγάπη... ό,τι επιθυμείς περισσότερο.

Μακάρι να ήταν όλα καλύτερα κι ευκολότερα. Αλλά δεν είναι! Γι' αυτό γελάμε για να γίνεται ο κόσμος φωτεινότερος και ομορφότερος.

Καλό σου βράδυ.

Prokopis Doukas είπε...

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!

Η κρίση μπορεί να έχει πολλές θετικές πλευρές - μόνο αν την εκμεταλλευτούμε και διορθώσουμε όσα μας έφεραν ως εδώ. Η ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές είναι μεγάλη. Τα επιχειρήματα οτι "η κρίση είναι ανεξάρτητη της συμπεριφοράς μας ως κοινωνία και οφείλεται μόνο στον εξωτερικό, παγκόσμιο παράγοντα" μόνο κακό μπορούν να κάνουν, κατά την άποψη μου..